Ο ΚΟΜΗΣ ΜΟΝΤΕΧΡΙΣΤΟΣ -ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΔΟΥΜΑ (ΕΚΔΟΤΙΚΟΣ ΟΙΚΟΣ ΑΛΙΚΙΩΤΗ 1949)

Ο Κόμης Μοντεχρήστος (εξελληνισμένη απόδοση του πρωτότυπου γαλλικού τίτλου :Le Comte de Monte-Cristo) είναι μυθιστόρημα του Αλέξανδρου Δουμά (πατέρα), που δημοσιεύτηκε το 1844. Μαζί με τους Τρεις Σωματοφύλακες, θεωρείται το δημοφιλέστερο έργο του Δουμά.
Η επιτυχία του έργου οφείλεται στο ότι συγκεντρώνει όλες τις αρετές του ρομαντικού μυθιστορήματος, καθώς και την κριτική των αστικών αξιών, την νοσταλγία του θεϊκού, τα ιστορικά γεγονότα, το εξωτικό όνειρο. Το μυθιστόρημα, πέρα από την περιπέτεια του πρωταγωνιστή, περιστρέφεται γύρω από τις έννοιες της ελπίδας, της δικαιοσύνης, της εκδίκησης, της συγχώρεσης και του ελέους. Η ιστορία λαμβάνει χώρα την περίοδο 1815 – 1838, δηλαδή λίγο πριν την αρχή του πολέμου των Εκατό Ημερών μέχρι και τη βασιλεία του Λουδοβίκου Φιλίππου της Γαλλίας.
Ο Δουμάς εμπνεύστηκε τη συγγραφή του μυθιστορήματος από μια αληθινή ιστορία, ένα συμβάν της εποχής του, που βρίσκεται καταγεγραμμένο στα ιστορικά αρχεία της παρισινής αστυνομίας (1837-1838). Ο Πιέρ Πικό κατηγορήθηκε άδικα ως πράκτορας της Αγγλίας, και φυλακίστηκε για επτά συναπτά έτη. Με την απελευθέρωσή του, το 1814, παίρνει στη κατοχή του ένα θησαυρό που του κληροδότησαν και εκδικείται την άδικη φυλάκισή του διαπράττοντας τρεις φόνους. Τελικά δολοφονήθηκε από αυτόν που του φανέρωσε τα ονόματα των καταδοτών του.
Όσον αφορά τον τίτλο, ο Δουμάς γνώρισε το Μοντεκρίστο, έναν βράχο, στα ανοιχτά του νησιού Έλβα όταν έκανε ένα ταξίδι στη Μεσόγειο. Θεωρεί το όνομα αυτό της αρεσκείας του και το χρησιμοποιεί ως τόπο εξορίας του ήρωά του.
Έκδοση του 1949 σε καλή κατάσταση με ελαφρώς φθαρμένο το εξώφυλλο. Από τη σειρά ΒΙΒΛΙΑ ΓΙΑ ΜΕΓΑΛΑ ΠΑΙΔΙΑ της Αντιγόνης Μεταξά. 200 σελίδες. 4,00€

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *